Skam er årsagen til dårligt selvværd og selv destruktion  

skam

Skam er den følelse, der forsager mest selv sabotage.

Den følelse, der giver os lyst til at gemme os. Gå med bøjet nakke, spise for meget og blive for tykke, gå i stort tøj og undlade at sige vores mening.

Den følelse, der får os til at ”holde os selv nede”, så vi ikke tager vores plads – i familien, på arbejdet, i verden. Så vi ikke tænder vores lys og stråler som det smukke menneske, vi er.

Skam er også den følelse, der får os til at skjule vores sande autentiske selv. Som får os til at forsøge at være en anden, end vi er. Og som gør os bange for at blive gennemskuet.

Skam kan føre til angst og depression.

Skam er ødelæggende.

Skam hænger sammen med overbevisningen om, at der er noget galt med mig – jeg er forkert.

Skam kan også hænge sammen med overbevisninger som:

Jeg er værdiløs
Jeg er ikke vigtig
Jeg er ikke værd at elske
Jeg er ulækker, klam, grim, dum eller billig

Hvor skyld handler om at have gjort noget forkert, handler skam om at være forkert.

Skam skyldes overgreb – store og små – fysiske og verbale og det skyldes normer i samfundet – hvis vi falder uden for det normale, kan det være skamfuldt.

At du havde svært ved matematik og fik at vide, du var dum, fordi du ikke fattede det – måske af din lærer eller af din far.

At dine forældre havde svært ved at rumme din seksualitet og forbød dig at sove med din kæreste så længe du boede hjemme. Måske kaldte de dig ovenikøbet billig.

At din far var alkoholiker og du gjorde, hvad du kunne for at ingen skulle finde ud af det.

At du blev mobbet i skolen.

At du ikke havde forældre, der formåede at give dig den kærlighed og omsorg, du havde brug for. Måske forstod de dig ikke. Måske blev du ofte skældt ud.

At du er særligt sensitiv og har fået at vide, at du var for sart eller for følsom.
Og hvad gør man så, hvis man er fyldt med skampletter – med den destruktive skam?
Man må lære, at de overbevisninger, man har haft i årevis er usande!

Man må lære, at man ikke er forkert – at man er, præcis som man skal være!

Man må lære at acceptere sig selv og holde af sig selv.
Mød Birthe
Birthe er en kvinde sidst i 40’erne, som kom til mig for at arbejde med sit selvværd. Hun havde sine første angstanfald sidst i teenageårene og da hun var omkring 30 år fik hun en depression.

I dag har hun det nogenlunde – passer bl.a. sit arbejde som sosu assistent i hjemmeplejen – men der er mange ting, der ikke er nemme for hende pga. hendes dårlige selvværd og der er mange ting, hun gerne vil, men som hun ikke tør at kaste sig ud i, for hvad nu hvis… der er nogen, der tænker dårligt om mig… Eller hvad nu hvis jeg bliver så nervøs, så jeg ikke kan kontrollere mig selv eller hvis jeg får et angstanfald!? Birthe siger selv, at hun er meget ængstelig, kontrollerende og bekymrer sig meget.

Via hypnosen finder Birthe ud af, at hendes dårlige selvværd skyldes flere skamfulde oplevelser fra hendes barndom. Bl.a. en oplevelse i 8 års alderen, hvor hendes stedfar skulle ud at rejse og glemte at sige farvel til hende, men sagde farvel til hendes søster samt en anden oplevelse, hvor stedfaren siger, hun er dum, fordi hun spørger om hjælp til sine lektier.

Derudover kommer hun tilbage til en oplevelse, hvor hun ligeledes er omkring 8 år og hendes fætter giver hende rygmassage. Fætterens mor, som er Birthes moster, ser det og spørger, hvad fanden de har gang i og hun truer med at sige det til Birthes far.

I hypnosen får Birthe et andet syn på sine skamfulde barndomsoplevelser. Det går op for hende, at det var hendes moster og hendes stedfar, der var galt på den og ikke hende. At deres reaktioner har noget med dem at gøre og måske deres negative hæmmende overbevisninger. Måske blev mosteren spejlet på sin egen skamfuldhed i forhold til sin seksualitet, da hun så sin søn og niece give hinanden rygmassage. Og måske havde hendes stedfar selv haft svært ved sine lektier som barn og måske var han stresset og glemte at sige farvel til hende, da han skulle ud at rejse. I hvert fald fandt Birthe ud af, at der ikke var noget galt med hende! Hun lærte, at hun er okay, som den hun er – også selvom hun er følsom og hun lærte desuden, at det er okay at nyde at være den hun er. At hun gerne må føle sig skøn og lækker!

Har du dårligt selvværd?

Tror du, der er noget galt med dig?

Er du fyldt med destruktiv skam?

Så er der hjælp at hente! Det er muligt at give slip på fortiden lænker – komme videre og lære, at du er lige præcis som du skal være!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.