Må man godt have lov at give sig selv omsorg?

 Kvinde skubber gammel i kørestol m tekst

Rigtig mange kvinder er sindsygt dygtige til at give omsorg til andre, men glemmer sig selv. Det er ligesom ikke så acceptabelt.

Mange kvinder er så gode til at give omsorg til andre, at de ligefrem har gjort det til deres levevej. De har uddannet sig til pædagog, sygeplejerske, sosu assistent eller lærer. Og de er super gode til deres job og vellidte.

Men der er noget, der mangler… Noget som de kvinder mangler i deres liv for at de kan blive lykkelige. Nogle af dem har det måske okay, andre er sådan lidt mellemfornøjede – altså hverken rigtig triste eller rigtig glade – sådan lidt leverpostej og så er der dem, der faktisk er rigtig kede af det. 

Det kommer til udtryk på forskellig vis. Nogle gange er det bare en følelse af tristhed som måske tenderer til en depression, nogle gange er det en latent følelse af irritation og bitterhed over at være den, der giver og giver uden at der er nogen, der giver igen. Det er også meget almindeligt, at parforholdet kan være vanskeligt at få til at fungere. 

Ofte er det kvinder, der har manglet omsorg i deres barndom, der bliver fantastisk dygtige omsorgsgivere som voksne. Ikke nødvendigvis i form af voldsomme omsorgssvigt, men de har måske bare ikke fået så mange knus, kys og kram, som de har haft brug for. Måske har deres forældre aldrig fortalt dem, at de elskede dem, eller måske “lærte” de, at de skulle gøre sig fortjent til omsorg eller anerkendelse. De voksede i hvert fad op med en følelse af ikke at være fyldt op med kærlighed. 

Og lad mig afsløre for dig – det er de allerfleste af os, der er vokset op med den følelse…! Det er nemlig de færreste forældre, der uanset deres intentioner og kærlighed til deres børn formår at vise det på en måde, så deres børn oplever at være elsket ubetinget, præcis som de er. 

Så i virkeligheden er det som disse kvinder giver til andre det, som de længes allermest efter selv. Og det er det, der på mange områder skaber problemer i deres liv. I parforholdet fx kan det skabe problemer, hvis man higer efter omsorg og gør det til ens partners opgave at fylde en op med kærlighed og omsorg. Selvfølgelig er det også det, vi har parforholdet til, men forventningen om at den anden skal levere skaber en ubalance, der ofte vil ende i skuffelser og bebrejdelser.

Løsningen for disse kvinder er derfor: At lære at give sig selv omsorg! At lære at holde af sig selv og fylde sig selv op med kærlighed. Gør man det, vil det føles lettere, mere frit og naturligt at give til andre.

Den første udfordring de fleste kvinder møder, er følelsen af, at det ikke er okay. At det er egoistisk at tage sig af sig selv og sine egne behov. Men tro mig! Det er nødvendigt! Og det er vigtigt – både for at du kan have det godt og for at du kan være i stand til at give til andre uden at blive martyr og bitter! Og du fortjener det! Jo, du gør! 

Vend de om om sig til dig selv, at det er selvkærligt at tage sig af sig selv. Det er ikke egoistisk – det er selvkærligt!

Med kærlige hilsner

Janne

P.s Kender du en kvinde, der har brug for at lære at give sig selv omsorg, er du velkommen til at dele dette nyhedsbrev med hende. Du kan benytte knapperne nedenunder og dele via mail eller Facebook.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.