HJÆLPER DET AT FLYTTE VÆK?

 

Flyttekasser

Hjælper det at flytte væk?

Forleden talte jeg med en kvinde, hvis mand havde været hende utro. Hun havde efterfølgende valgt, at blive sammen med ham og hun opsøgte mig for at få hjælp til at tackle de udfordringer, der var i den forbindelse. Under vores samtale fortalte hun, at hun havde overvejet, om det ville hjælpe at flytte væk fra byen, hvor de boede, fordi kvinden, som hendes mand havde været sammen med, boede i samme by og en af hendes udfordringer var, at hun ind imellem så kvinden i byen. Faktisk var blot muligheden for at hun kunne risikere at støde ind i kvinden, når hun fx var ude at handle, en kæmpe udfordring for hende. Under samtalen spurgte kvinden mig, om jeg troede, det ville hjælpe at flytte væk.

At flytte væk, at undgå smerte og ubehag, hvad enten det er fysisk eller følelsesmæssigt er symptombehandling. Og symptombehandling får ikke årsagen til at gå væk og fjerner dermed ikke problemet!

Når vi udsættes for en stresspåvirkning, en trussel, noget vi ikke kan rumme og som skaber denne tilstand af stress i vores krop, så reagerer vi med vores instinkter. Vi flygter, vi kæmper eller vi stivner. Så faktisk er det en ganske naturlig reaktion, at ville flytte væk fra byen, hvor der er risiko for at møde ”en trussel” – noget, vi ikke kan rumme og som derfor påvirker vores trivsel negativt. Og vores naturlige instinkter er jo i og for sig gode nok. De er der for at beskytte os og sørge for vores overlevelse.
Problemet er bare, at vi jo ikke ønsker at overleve. Vi ønsker at leve. Vi ønsker at være glade, afslappede og lykkelige. Og det bliver vi ikke, hvis vi flygter fra vores problemer – hvis vi symptombehandler. Det er en kortsigtet løsning og det er som sagt en overlevelsesmekanisme. Men mekanismen er som sagt ganske naturlig. Vi benytter os af den alle sammen hele tiden, vi er bare ikke altid klar over det. Vi flygter fra vores ubehagelige følelser eller dulmer dem ved fx at se fjernsyn, spise – især sukker, ryge, drikke kaffe og alkohol, dyrke overdrevet meget motion, arbejde eller sove. Og lige i det øjeblik vi forsøger at dulme vores ubehagelige følelser med en chokoladebar, så hjælper det faktisk. Sukker udløser hormonet endorfin i hjernens nydelsescenter, som giver os en følelse af velbehag og nydelse, men kort tid efter kommer den ubehagelige følelse igen.

Man kunne også sige, at det at flytte væk fra byen i virkeligheden svarer til en kvinde, der lider af migræne og som tager medicin for sin migræne. Får det migrænen til at gå væk? Nej. Det dulmer smerten, så hun kan holde ud at være til, men det fjerner ikke migrænen og det fjerner ikke årsagen til at hun fortsat vil lide af migræne. Kvinden, der vil flytte væk fra byen, vil måske undgå at blive mindet om sin mands utroskab nær så ofte, men følelsen af at være blevet svigtet, følelsen af vrede, følelsen af ikke at være god nok, eller hvad hun nu måtte føle, vil stadig være der.

Men lad mig nu skynde mig at sige, at i nogle tilfælde, kan det selvfølgelig være hensigtsmæssigt at flygte og dulme vores smerte. Der kan være situationer, der ikke er gode for os og som det ville være grænseoverskridende eller skadelige for os at blive i. Det kan give os et pusterum at flygte og dulme, så vi kan samle kræfter og så vi måske får overskud til at komme videre og deale med vores udfordringer. Det kan også godt være, at løsningen for kvinden, der valgte at blive hos sin mand efter hans utroskab, er at flytte væk. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over.

Men vil vi være lykkelige, sunde og raske, så må vi turde være med vores smerte, med vores ubehagelige følelser. Vejen ud af smerte går gennem smerten. Smerten forsvinder ikke ved at vi ignorerer den, lægger låg på, flygter og dulmer. Vi må acceptere vores følelser, mærke dem og så vil de slippe. Men som sagt, så kræver det ind imellem en god portion mod. Vi er bange for smerte, vi vil helst ikke se på den, men have den til at gå væk så hurtigt som muligt.

Men hvordan gør vi så, hvis vi ikke kan finde modet til at se vores smertefulde følelser i øjnene? Her er hypnoterapi et fantastisk redskab. Når vi er i hypnose træder vores bevidste sind lidt i baggrunden. Det bevidste sind, som analyserer og som ikke tør se smerten i øjnene, fordi det passer på os. Vi har hele tiden vores bevidste sind med os, så vi stadig under hypnosen kan tænke og reflektere over det vi oplever, men det træder som sagt lidt i baggrunden og i stedet er det vores underbevidste sind, der træder frem. Vores underbevidste sind, som indeholder alt, hvad vi nogen sinde har tænkt, følt, set og hørt. Så under hypnose bliver det nemmere for os at kigge på det, der er svært og mærke de væmmelige følelser. Desuden kan vi ved hjælp af det underbevidste sind finde frem til årsager til vores problemer, som vi efter 100 terapitimer måske alligevel ikke ville have fundet frem til.

Så svaret på det indledende spørgsmål, hjælper det at flytte væk, er hverken ja eller nej. Svaret er individuelt og afhænger af situationen, men det fjerner ikke årsagen til problemet!

Tagget , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.