Tag dine skygger til dig og bliv hel igen

Uhyggelig skygge

Skygger er de egenskaber og potentialer, vi fornægter og fortrænger, fordi de føles forkerte eller farlige.

Da du blev født indeholdt du potentialet til alle tænkelige menneskelige egenskaber  – du var hel. Du havde et kæmpe slot fyldt med rum – store og små, mørke og lyse. Og du holdt af ALLE dine rum.

Men på et tidspunkt var der nogen, der betød meget for dig og din følelse af at være elsket – din følelse af tryghed og fællesskab, der skældte dig ud, kritiserede dig eller tog afstand fra dig på grund af nogle af dine egenskaber.

Måske var du hidsig, doven, stædig, grådig eller egoistisk. Og så fik du den overbevisning, at den egenskab ikke var god og derfor lagde du den om i skyggen – lukkede rummet, låste døren og smed nøglen væk.

Og med tiden glemte du alt om dette rum, men samtidig voksede følelsen af isolation, ensomhed og falskhed i dig…

Det er det paradoksale ved skygger – vi fornægter sider af os selv som et psykisk forsvar mod ensomhed, forladthed, adskillelse og mod at føle os uelskede, men fraspaltningen af dele af os selv skaber lige præcis adskillelse – både til os selv og til andre.

Det kræver desuden store mængder energi at fortrænge og fornægte – som at ”holde badebolde nede under vandet” og vi bliver derfor mere og mere trætte jo flere sider af os selv, vi fornægter og fortrænger.

Så mit bedste råd til dig i dag er at tage dine skygger hjem igen – luk rummene i dit slot op igen! Accepter, at du er, som du er – at du indeholder potentialet til ALLE menneskelige egenskaber – at du er …. (doven, grim egoistisk, langsom, grådig – eller hvad du nu har lagt om i din skygge). Accepter, at du er …. på din egen måde.

Forsøg også at se det positive i dine skygger. Alle egenskaber indeholder en gave. At være egoistisk kan fx være gavnligt, hvis vi skal passe på os selv og tage os af vores egne behov – hvilket er strengt nødvendigt for at have det godt og for at kunne være der for andre!

Tagget

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.