Er du også “særligt sensitiv”?

Orchide

Cirka 20% af os er særligt sensitive. Du har måske hørt om karaktertrækket, som man kalder det. For det er ikke en sygdom eller en “programmerings fejl” og dermed ikke en diagnose.

Da jeg for en del år siden læste om karaktertrækket blev jeg super glad! 

Mange særligt sensitive føler sig anderledes og derfor er det fantastisk, når man læser i en bog og genkender sig selv i beskrivelsen – så er man da ikke den eneste!

Jeg jublede og tænkte: Der er ikke noget galt med mig, jeg er bare særligt sensitiv!

At være særligt sensitiv betyder, at ens nervesystem er mere fintfølende.

Karaktertrækket indebærer ofte
– At man er følsom overfor lyde, lugte, synsindtryk og tøj
– At man er meget empatisk
– At man fornemmer andre menneskers humør og nemt bliver påvirket af det
– At man kan føle sig overstimuleret sammen med andre
– At man har brug for alenetid til at lade op
– At man er en god lytter
– At man har en god indfølesesevne
– At man er meget reflekterende

I flere af de bøger jeg læste stod der også, at man som særligt sensitiv havde øget risiko for stress og at mange særligt sensitive havde dårligt selvværd.

…dårligt selvværd… Men det er jo ikke et medfødt karaktertræk! Nej, og det mener “eksperterne” formentlig heller ikke, men det er her, det begynder at blive problematisk, det med at beskrive en særlig gruppe mennesker og putte dem i kasser.

De eksperter jeg har læst og hørt foredrag med, taler rigtig meget om at man skal acceptere sit karaktertræk og beskytte sig imod overstimulering.

Og ja, selvfølgelig skal man det! Det skal alle mennesker. Men de får karaktertrækket til at lyde som noget ganske forfærdeligt, som en belastning, som noget svagt, der skal beskyttes og passes på og som skal accepteres og ikke kan ændres.

Og det er her, jeg steljer! For sådan behøver det ikke at være! Jeg hørte forleden en kvinde kalde sig “Sanse Stærk”… Der ligger stor betydning i de ord, vi bruger! Og der er stor fare for, at man tager karaktertrækket op foran sig og bruger det som en undskyldning – som en sovepude, når man hører på “eksperterne”. 

Indtil for tre år siden var jeg særligt sensitiv og stresset, nu er jeg Sanse Stærk – indfølende, intuitiv og i balance.

Hvis jeg dengang bare havde accepteret, at jeg ikke kunne klare ret meget uden at blive overstimuleret og stresset, så var jeg ikke, hvor jeg er i dag. Jeg har gennemgået en kæmpe forandring, arbejdet terapeutisk med gamle hæmmende overbevisninger og traumer. 

Hvis vi bare accepterer at være svage berøver vi os selv muligheden for at udvikle os og skabe forandring i vores liv.

Mange af de ting, der stressede mig tidligere, kunne jo tilskrives mit karaktertræk… Men efter jeg har ryddet op i min bagage og har fået nye positive overbevisninger, er der mange ting, der tidligere stressede mig, som ikke længere generer mig overhovedet. 

Vores nervesystem er heller ikke bare som det er. Hvis man har været stresset og overbelastet i lang tid, har vi brug for at blive genopbygget – også vores nervesystem.

Så vel er det godt at opdage, at man ikke er forkert, men det må ikke blive en sovepude!

De kærligste hilsner

Janne
 

Tagget , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.