ER DET TID TIL AT SKIFTE GLAS I DINE BRILLER?

Kvinde med hjertesolbriller

Er det tid til at skifte glas i dine briller? 

Den farve glassene i dine briller har, er den farve, dit liv har – så er du træt af dit liv, kan du bare skifte glassene ud! 

Rigtig mange af os går rundt og tror på noget, der ikke fremmer vores trivsel og vores livsglæde, men som tvært imod hæmmer os og holder os nede og som i virkeligheden bare er en holdning – en måde at opfatte os selv, vores omgivelser og livet på, og som måske slet ikke er sand.

Mange af os tror på, at vi ikke er gode nok, smukke nok, slanke nok osv. Vi tror på, at vi skal yde, før vi kan nyde. Vi tror på, at der er noget galt med os, at vi er forkerte og at vi skal gøre os fortjent til andres kærlighed og omsorg.

Det vi tror på – vores overbevisninger, er skabt i løbet af livet og rigtig mange af dem allerede i vores barndom. Nogle af overbevisningerne har vi fået direkte fortalt af vores forældre eller andre vigtige omsorgspersoner, andre har vi selv dannet ud fra tolkninger af andres adfærd og situationer i vores liv. Problemet med det er, at da vi var børn, var det ikke alt, vi forstod og vi har derfor mange overbevisninger, som vi lever efter i dag, som faktisk er dannet på baggrund af misforståelser. Fx kan vi have dannet en overbevisning allerede som spæde, om at vi er uønskede og forladte, hvis vi fx blev efterladt i soveværelset og der ikke kom nogen og trøstede os, selvom vi kaldte. På det tidspunkt i vores liv, var vi hjælpeløse og vi ville faktisk dø, hvis vi blev forladt. Derfor er det ikke underligt, at en sådan situation kan fremkalde meget stærke følelser for et lille barn. Men vi er ikke længere børn og vi er ikke længere hjælpeløse og fysisk afhængige af andre mennesker. Det siger sig selv, at det ikke fremmer vores selvværd og vores trivsel, hvis vi bliver ved med, også som voksne, at tro, at vi er uønskede og forladte. Det kan skabe mange situationer i vores liv, hvor vi på en eller anden måde vil komme til at spænde ben for os selv. Og det kan blive en selvopfyldende profeti, således at andre mennesker vil forlade os og hvis ikke de gør, så vil vi, ubevidst selvfølgelig, gøre noget, der får dem til at forlade os. For det vi tror på spejler vores liv. Vi skaber selv vores virkelighed.

Overbevisningerne ligger så dybt i os, at de sammenlagt danner et fundament for hele den måde, vi er til i verden på og vores liv spejler som sagt vores overbevisninger. Så hvis vi er trætte af vores liv eller elementer af vores liv og der er noget, vi gerne vil ændre på, så er første step at blive bevidste om, hvad det egentlig er, vi går rundt og tror. Det er nemlig sådan, at vores overbevisninger i stor udstrækning er ubevidste for os. Så vi kan kigge på vores adfærd – det vi siger og det vi gør og så kan vi spørge os selv, hvad tror jeg på, for at have den adfærd eller komme med de udtalelser. Hvis du fx pisker rundt og servicerer din familie hele tiden og brokker dig over, at der aldrig er tid til, at du kan gøre noget for dig selv, så kunne det fx være, at du havde en overbevisning om, at deres behov var vigtigere end dine eller at det er egoistisk og forkert at tage sig af sine egne behov.

Når vi er blevet bevidste om, hvad der ligger til grund for vores uhensigtsmæssige adfærd, hvad det egentlig er vi tror på, så har vi muligheden for at ændre vores overbevisning. Vi kan faktisk vælge at tro noget andet. Vi kan fx vælge at tro, at det er vigtigt at tilgodese sine egne behov, så vi bliver fyldt op og så vi har overskud og energi til at være der for andre. Og når vi har ændret vores overbevisning, så vil vores adfærd automatisk ændre sig og dermed den måde vi bliver spejlet af andre og af livet i det hele taget. Hvis du ændrer din adfærd, er dine omgivelser også nødt til at ændre sig. Så hvis du fx siger til dine børn, at de selv må hente mad i køkkenet, for du skal lige lave yoga i 20 minutter, ja så er de jo nødt til selv at hente mad, hvis de vil have noget.

Så er det tid for dig til at finde ud af, hvilken farve glassene i dine briller egentlig har? Og er det tid til at skifte glassene ud, pudse dem rene eller måske helt tage brillerne af?  

Tagget , , , , , , , , , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.