ER DET FLOVT AT HAVE BRUG FOR HJÆLP?

unhappy lion

Er det flovt at have brug for hjælp?

Når det ikke er bilen, men os selv eller vores sind, der er gået i stykker, kræver det ind i mellem mod og styrke, at række ud og bede om hjælp. 

Inden jeg startede min personlige udvikling for ca. fire år siden, var jeg flov. Jeg magtede ganske enkelt ikke mit liv og jeg var pisse flov over det. Jeg var en mester i at kritisere mig selv og skælde mig selv ud, når jeg ikke levede op til mine forventninger og jo mere jeg kritiserede mig selv, jo mere presset følte jeg mig og jo mere følte jeg mig som en fiasko.

Jeg var stresset, angst og depressiv, jeg havde ikke overskud til mine børn, mit ægteskab var ved at gå i stykker og jeg var ked af mit arbejde som folkeskolelærer. Der var ikke rigtig noget i mit liv, der fungerede.

På det tidspunkt var det ca. 3 år siden, jeg havde været sygemeldt med stress i en længere periode, så det var ikke noget, der pludselig var opstået. Det var en situation, der havde stået på i adskillige år og som gradvist var blevet værre og værre, fordi jeg følte, at jeg gjorde alt, hvad jeg kunne for at være en god mor, en god kæreste og for at leve op til mine egne forventninger om, hvad jeg burde kunne klare og overkomme. Jeg løb stærkere og stærkere, jeg kæmpede og kæmpede og jo mere jeg kæmpede, jo mere håbløs og magtesløs følte jeg mig, for jeg var jo stadig ikke glad.

Og så var jeg flov. Jeg syntes, det så ud som om alle andre magtede deres liv med børn, ægteskab, hus, job og fritid. Jeg følte det, som om, jeg var den eneste, der bare ikke kunne finde ud af det.

Vendepunktet kom da jeg læste en bog af en lifecoach, der forklarede, hvordan vi er nødt til at tage ansvar for os selv og vores liv. Der kommer ikke nogen og redder os og der kommer heller ikke nogen fe med en tryllestav og giver os tre ønsker. Hvis vi er i offerrollen, har ondt af os selv og synes, det er omstændighederne eller de andres skyld det hele, så forærer vi jo hele ansvaret til de andre.

Vi synes måske, at vi er fanget i vores liv og tænker, at vi da ikke bare kan gøre, som vi har lyst til, for vi har jo forpligtelser osv. Men sandheden er, at vi altid har et valg. Hver dag. Hele tiden har vi et valg om at tage på arbejde eller lade være. Hvis vi er kede af at gå på arbejde og det gør os stresset og trist, så kan vi i princippet bare sige op. Der er ingen, der tvinger os, andre end os selv. Selvfølgelig kan det være, at vi så er nødt til at finde et andet arbejde, eller sælge huset og den dyre bil, hvis vi ikke har lyst til at arbejde så meget. Alle valg har konsekvenser, men vi har ALTID ET VALG! Og det er KUN OS SELV, DER HAR ANSVARET FOR VORES LYKKE!

Bliver du provokeret? Det gjorde jeg også til at begynde med. For er det os selv, der har ansvaret, så er det jo også os selv, der har ansvaret, når vi mislykkes… Først blev jeg provokeret, så blev jeg bange og så indså jeg, at forfatteren havde ret. Jeg indså, at jeg faktisk havde et valg og at det faktisk kun var mig selv, der var ansvarlig for min lykke og så besluttede jeg mig for at tage det ansvar på mig og træffe de valg, der skulle til, for at jeg kunne blive lykkelig.

Det første der skulle til, var mod. Mod til at indrømme, at jeg ikke magtede mit liv og at jeg havde brug for hjælp og på den måde fik jeg det vendt til at være en styrke. At række ud efter hjælp kan være svært og det kræver mod, men gør vi det – er det et valg, vi træffer, fordi vi tager ansvar for os selv, vores børn og vores familie, så er det stærkt! Er du klar til at tage ansvar for DIN LYKKE og træffe de valg, der skal til? Er du klar til at række ud og bede om hjælp? Ingen kan alt. Alle mennesker har noget, de ikke kan selv og har brug for hjælp til.

De fleste mennesker ringer til en mekaniker, når deres bil går i stykker, vi ringer også til en elektriker, hvis vi skal have lavet el i vores hus og en tømrer, hvis taget skal skiftes. Anderledes kan det forholde sig, hvis vores sind lider, hvis vi er stressede, ulykkelige eller angste, så føles det flovt. Det er stadig meget tabubelagt i Danmark, at sige højt, at man har brug for hjælp, men denne gang er det ikke bilen, der er gået i stykker, det er os selv.

Overrasket bliver man, når man ser tallene sort på hvidt. Her gik man lige og troede, at man var den eneste…

Ca. 500.000 danskere har stresssymptomer hver dag.

250.000-300.000 danskere lider af alvorlig stress

100.000-200.000 danskere lider af depression

Hver 5. dansker rammes af angst i løbet af livet.

Du er ikke den eneste og det er ikke flovt, at bede om hjælp, det er stærkt!

Tagget , , , , , , , , , , , , , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.